Press "Enter" to skip to content

Tiraspol – Chișinău. Adevărata libertate

Azi, am făcut o cursă cu autobusul până la Tiraspol și-napoi. Am fost prin centrul orașului, am văzut Nistru, un orașe extrem de curtat și plăcut. Am mai discutat cu Moldovenii din stânga Nistrului, fiecare cu problemele lui. Moldovenii noștri de acolo nu au uitat să-i facă pe români fasciști, să-l ridice pe Putin mai sus decât un Țar al tuturor Țarilor. Mai în scurt, nimic deosebit de cea ce nu știm noi.

Pe la ora 15:30 deja îmi luasem bilet înapoi, pentru cursa Tiraspol – Chișinău. Am urcat în autobus, aveam locul din “fundul” autobusului, poate că așa mi-a fost norocul, nu știu. Vizavi de mine erau niște studenți transnistreni care-și făceau studiile la Chișinău, la Universitatea de Medicină. Eu, foarte curios, mai ales de viața de acolo, am intrat în discuție cu vecinii mei de scaune. Am început-o simplu, de ce învățați la Chișinău și nu la Tiraspol ? Răspunsul a fost unul simplu, “Noi ne gândim la viitor, deoarece, cu diploma transnistreana viitorul nostru este numai la Moscova. Am mai discutat una-alta, ne-am mai băgat nasul prin politică puțin… și multe alte chestii elementare. 

Iată că am ajuns la pretinsa vamă nistreană… Ne-au controlat ID-urile(documentele), apoi iară ne-au luat ID-urile… O liniște mortală în autobus, grănicerii transnistreni se uitau la toti cu o privire de “lup superior”. Eu, om care mă doare inima de tot ce este în stânga Nistrului, îi întreb pe vecinii mei, (studenții transnistreni), freedommm ???? aaa ?  nu am primit nici un răspuns, ci doar au semi-zâmbit cu ochii semi-deschiși…  A venit pretinsul grănicer transnistrean, ne-a dat ID-urile(documentele), șoferul autobusului forțează accelerația, și cu gândul la Chișinău. 

Trecem postul poliției noastre… eu cu un zâmbet de un metru la ei… ei nu prea (((

Peste 5 minute, autobusul este oprit de o patrulă a poliției de patrulare. Din autobuz am observat că polițiștii mai că opreau toate automobilele suspecte care se îndreptau spre Chișinău. Se urcă un om în formă, îl privesc mai atent, observ că nu e polițist, ci grănicer(sau poliția de frontieră). Începe el a controla ID-urile la toți, fără a spune vreun cuvânt. Vecinii mei(Studenții transnistreni) au început a pregăti documentele(Apropo, transnistrenii aveau ID-uri ale RM). Ajunge grănicerul(sau polițistul de frontieră) nostul în fundul autobusului. El tace, se uită la mine… eu tac, mă uit la el și-mi spune:

– (Grănicerul) Documentele … 
Eu, fac o pauză și-i zic,
– (Eu) Dar, Bună Ziua unde este ?
– (Grănicerul) Eu am zis deja…
– (Eu) Nu am auzit nimic să-mi ziceți, nici la alții nu v-ați prezentat.
În tot acest timp, studenții transnistreni stăteau tuchilați în scaune, și ne priveau cu o mică îngrijorare.
– (Eu) De ce nu ziceți Buna Ziua ? și de ce nu vă prezentați cine sunteți, și care este motivul identificării ?
– (Grănicerul) Voi sunteți mulți în autobus, nu este posibil să mă salut cu fiecare. 
– (Eu) Atunci de ce nu v-ați prezentat la intrarea în salon ? Eu nu am de-gând să vă arăt nimic. 
– (Grănicerul, puțin inervat, se lasă cu fața spre mine) „Bună Ziua, mă numesc Ion ***, avem o misiune specială ce ține de securitatea zone respective. Vă rog frumos să-mi prezentați un act de identitate.” 

Desigur că aveam buletinul de identitate cu mine, dar, am vrut să-l mai provoc în fața transnistrenilor. I-au din portmoneu permisul de conducere și-l prezint. 
– (Grănicerul, zâmbind) Ai fost în stânga Nistrului numai cu permisul de conducere ? Bravo! 🙂 
O zi bună, și drum bun. 

Transnistrenii se des-tuchilă încet )))  unde eu îi întâlnesc cu un zâmbet de un metru… 

– (Eu) Freedom ? aaa ? rebeata!!! 
– (Unul din transnistreni, tradus din rusă) Am crezut că acuși o să te coboare din autobus și te vor aresta. 
– (Eu, in rusa) Rebeata!!! iată adevărata libertate… și unul din cele mai bune motive de a fi uniți. 

Iată așa a fost ziua de azi, sper că intr-o zi, generația tânără din stânga Nistrului, vor înțelege că trebui să fim uniți.

Comments are closed.